Over koffiesmaken en koffiebonen
De ene boon is de andere niet. En dit is waarom.
Waarom brandt je koffie?
Hoe brandt je koffie?
Eerst droogt de boon door de warmte, dan popt hij als popcorn. Dat noemen we de eerste ‘krak’, belangrijk voor de smaak en het aroma. Door de hitte zet de boon daarna uit, de boon wordt langzaam donkerder, zwelt nog iets verder en gaat van een rimpelige boon naar een strakke egale buitenkant: dan komt de tweede ‘krak’. Et voilà! Klaar is je boon. Timing is belangrijk. Want we branden de bonen met precisie tot de smaak en geur die we voor ogen hebben. En dat kan van licht tot donker.
Medium en dark roast
Medium roast is iets langer gebrand waardoor de kleur iets donkerder bruin is. De nasmaak wordt al wat bitter, maar is nog steeds fris. In wijntermen spreek je over een ‘lichtzure afdronk’.
Bij dark roast is de koffieboon gebrand op een hogere temperatuur, vaak ook voor een langere tijd. Dan heb je donkere bonen met een bittere, maar volle smaak. Perfect voor espresso. Je zou denken dat deze dan ook meer cafeïne bevatten. Integendeel. Al is het miniem: hoe lichter de roast, des te meer cafeïne.